Haute-Vienne (87)

Haute-Vienne (87)

Dingen te doen - algemeen

Haute-Vienne

Haute-Vienne wordt in het noorden omgeven door de departementen Vienne en Indre, in het oosten Creuse, in het zuiden Corrèze en in het westen Dordogne en Charente. Haut-Vienne is het departement van historie, de oude ‘vuurkunsten’, die nog steeds actueel zijn, en de schitterende natuur met maar liefst twee grote natuurparken.

Limoges

De regionale hoofdstad van Limousin, een stad van kunst en geschiedenis…. van oorsprong het Augustorium, een waadbare plaats van Augustus, die aan het eind van de eerste eeuw v. Chr. aan de rechteroever van de rivier de Vienne werd gesticht. De stad beschikte destijds over indrukwekkende thermen, een amfitheater en een uitgebreid netwerk van aquaducten. De mozaïeken, de beschilderde decoraties, het meubilair en de luxueuze voorwerpen uit de patriciërshuizen, die in Musée des Beaux Arts, het emaille museum, te bezichtigen zijn getuigen van het weelderige verleden.

Limoges is tegenwoordig de stad van de ‘vuurkunsten’ met de porselein- en emailleer ambachten als hoogtepunten en maakt deel uit van de 146 steden en streken waaraan het label ‘Ville d’art et d’histoire’ (stad van kunst en geschiedenis) is toegekend voor de kwaliteit van erfgoed uit meer dan 2000 jaar geschiedenis.

In het natuurpark in Limousin Parc naturel régional de Millevaches, aan de rand van het Massif Central, ligt het Plateau de Millevaches, een waterreservoir waaruit meerdere rivieren ontspringen: de Corrèze, de Vienne, de Creuse en de Vézère. De streek kent een uitzonderlijke rijke fauna en is een paradijs voor vissers, wandelaars, fietsers en ruiters.

Ten westen van Limoges, waar Aquitaine en Limousin aan elkaar grenzen, biedt het Regionale Natuurpark Périgord-Limousin een ongerept landschap met een rijk erfgoed. Kastanjebossen, wildwater-rivieren, wallenlandschap uit de Limousin, valleien in de Périgord, kalkplateaus met orchideeën in de lente. Het natuurpark is een mozaïek van verrassende landschappen met een gevarieerde, omvangrijke flora en fauna, waaronder 16 soorten vleermuizen, 110 vogelsoorten en Europese nertsen.
Het natuurpark is verder een plek van tradities en oorspronkelijke bedrevenheid, bijv. de “Charentaise” pantoffels, messen uit Nontron, de ambachten rond de kastanjeboom en het matwerk….. en van feesten zoals de “nacht van de uil”, de smakelijke herfst, het “fête du cèpe et du veau sous la mère”, de kastanjedagen en het “fête des champignons et de la Nature”.

Land Frankrijk

Helaas zijn er geen accommodaties in deze plaats op dit moment.